İTÜ'de Ders Seçimi


Merhaba mühendis adayı! Bu yazımda İTÜ’deki en tartışmalı noktalardan birinden bahsedeceğim: Ders seçimi. Yıllardır bütün İTÜ’lülerin kabusu olmuş bir konu bu. Siz yeni arıların her sene çöken İTÜ sisten kolayca ders seçmenizi sağlayamam belki ancak sizlere etkili bir ders programı hazırlamayı ve ders seçiminin püf noktalarını anlatabilirim. Öncelikle ilk işiniz İTÜ’deki lisans eğitiminiz boyunca kullanabileceğiniz bölümünüze ait bir önşart diyagramı çıkarmak olmalı. İnternette İTÜ’nün yayınladığı diyagramlara rastlayabilirsiniz ama neredeyse hiçbiri güncel değil. Bu yüzden kendiniz hazırlamanız daha sağlıklı olacaktır.

Elinize bir kağıt kalem alın, bölümünüz için geçerli güncel ders planınızı açın ve mezun olmanız için almanız gereken tüm derslerin arasındaki önşart ilişkilerini inceleyin. Bütün önşart ilişkilerini açığa çıkarmak sizlere büyük bir avantaj sağlayacaktır. Bu işlemden sonra varsayalım ki mezun olmak için almanız gereken A, B, X ve C bölüm dersleri var. Gene varsayalım ki A dersi B dersinin, B ve X dersleri C dersinin önşartı olsun. Bu durumda öncelikle A dersini başarıyla geçmelisiniz ki B dersini alabilesiniz ve B ve X derslerini başarıyla geçmelisiniz ki C dersini alabilesiniz. Böyle bir ilişki doğal olarak sizi A dersini olabildiğince erken almaya itecektir ve doğru olan da budur. Diyelim ki A dersi her sene güz döneminde açılıyor ve bahar döneminde açılmıyor. Bu durumda en yakın güz döneminde A dersini bilinçli veya bilinçsiz almamanız, direkt olarak okulunuzun uzamasına yol açacaktır (Birçok bölüm dersi yaz okulunda açılmaz). Sonuç olarak A dersinin o dönem için programınızda kesinlikle yer alması gereken bir ders olduğunun farkına varırsınız. Bu yüzden önşart ilişkilerini detaylı bir şekilde bilmek ders seçiminizin ilk adımı olmalı.

İkinci adım ise program hazırlamak. İTÜ’de bütün öğrenciler (Irregular öğrenciler için ilk dönem dahil, regular öğrenciler için ilk dönem hariç) ders programlarını ders seçim gününden önce kendileri hazırlar (Programınızı görsel olarak görmek için ituscheduler, itü şenlikçi gibi siteleri kullanabilirsiniz ancak bu sitelerdeki derslerin güncel olduğundan, bir önceki dönemden kalma olmadığından emin olmalısınız). Program hazırlarken öncelikle A dersi gibi önemli önşart derslerinizi, daha sonra herhangi bir dersin önşartı olmayan ve sadece o dönem açılan bölüm dersleriniz programa yerleştirin. En son havuz derslerinizi programa yerleştirin. Bunun sebebi bölüm derslerinizin saat çeşitliliğinin kısıtlı olması ve havuz dersleri gibi her dönem açık olmamalarıdır. Kendinizi havuz derslerini bir an önce bitirmek ve programınızdaki sırayla almak zorunda hissetmeyin. Programınızı hazırladıktan sonra önşart dersi kaçırmadığınızdan emin olun ve varsa aldığınız derslerin aynı gün ve aynı saatte yedeklerini bulun. Hatta yapabiliyorsunuz asıl programınıza göre günlerin ve saatlerin farklı olduğu ama içinde aynı dersler olan yedek bir program hazırlayın. Bütün bunların sebebi ders seçim günü sınıfların kontenjanlarının dolabilme ihtimalidir. Yukarda bahsettiğim internet sitelerinden hazırladığınız programdaki derslerin varlığını, gün ve saatlarini İTÜ sis'ten kontrol edin ve programınız hazır olunca derslerin CRN lerini kaydedin. Son rütuşlar da tamamlanınca ders seçim gününü bekleyin.

Program hazırlamak işin kolay kısmıydı. Şimdi İTÜ öğrencilerinin yıllarca sinirini bozan ve her sene çöken sistemden ders seçmeniz gerekiyor. Sisteme en az yarım saat önceden girin ve 2 dakikalık aralıklarla sistemde işlem yapın (menü değiştirmek, transkripti görüntülemek, dönem seçmek vs.). Sistem yavaşladıkça aralıkları artırın ve ders seçimine yakın çok uzun aralıklarla işlem yaparak sistemde kalmaya çalışın (Örneğin 10.00 da ders seçimi var ise 9.45 ten sonra çok az işlem yapın ki her işlem yapışınızda yoğunluk nedeniyle sistemden atılabilirsiniz lakin aynı zamanda zaman aşımından da sistemden atılmak istemiyoruz). Yoğunluğu azaltmak nedeniyle ders seçim işlemi belirtilen saatten 2, 2.5 dk erken açılır (İTÜ sis'te ders seçiminiz saat 10.00 da gözüküyorsa 9.58 de ders seçebilirsiniz). Eğer ki ders seçimine tıkladıktan sonra sayfa aynen kalır ve hiçbir şey olmazsa kesinlikle sayfayı yenilemeyin ve page not found, 404 error gibi hatalar alana kadar ya da ders seçim ekranı gelene kadar bekleyin. Sistemde bir sıra vardır ve sayfayı her yenilediğinizde kendinizi sıranın sonuna atarsınız. 404 error gibi hatalar alsanız dahi birkaç saniye bekleyin. Hatayı aldınız ve devamında bir sonuç alamıyorsanız sisteme yeniden giriş yapın ve bu döngüyü ders seçene kadar tekrarlayın. Ders seçim ekranı gelince önceden hazırladığınız CRN leri girin ve submit butonuna basın. Aldığınız derslerin eksik olmadığını kontrol edin ve kontenjanının dolmasından dolayı alamadığınız ders varsa o dersin önceden hazırladığınız yedek CRN sini yazın. Çok önemli ders veya derslerinizi seçemediyseniz kontenjan artırımı günü sistem tekrar açılınca aynı prosedürü tekrarlayın. O gün de derslerinizi alamazsanız fakültenizde, almak istediğiniz dersin önemli olduğunu ve alamazsanız okulunuzun uzayacağını belirten bir dilekçe verebilirsiniz. Yedek CRN lerinizin en az dolu kontenjanlı dersler olmasına dikkat edin ve ders seçerken sakin olmaya çalışın. Hepinize iyi çalışmalar genç arılar!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TAŞKIŞLA101

İTÜ'de Spor Hayatı