Endüstri Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği bölümü İTÜ’deki diğer birçok bölüme göre nispeten daha kolay bir bölüm olsa da kendine has zorluklarıyla bilinir. Örneğin 3. ve 4. sınıftaki bölüm derslerinin hemen hemen hepsinde proje ve sunumlar var ve bu proje/sunumlara hazırlık süreci beklediğinizden çok daha fazla vakit alabiliyor. 1. sınıf dersleri çoğunlukla diğer bölümlerle birlikte alınan Matematik, Fizik, Kimya gibi havuz derslerinden oluşuyor. Bu derslerin ilk haftası bilindik lise konularıyla geçse de ileriki haftalarda zorlaşabiliyor. O yüzden “ben bu derse gitmeden de hallederim” formulü her zaman işlemiyor benden söylemesi. Onun dışında bölümün en zor dersi olarak bilinen Olasılık dersi başta İstatistik olmak üzere birçok dersi zincir olarak bağlıyor ve bu zor dersten kalınması okulun uzamasına neden olabiliyor. Bu sebeple Olasılık dersine biraz daha fazla özen gösterip quizlerine iyi çalışmak gerekiyor.
%100 İngilizce okuyanlar için belirli bir alan seçme gibi bir durum yok ama 3. ve 4. sınıftaki bölüm seçmeli dersleriyle (MT) ilgilendiğiniz alana göre (Yön eylem, Üretim, Yönetim) tercih yapabilirsiniz. Derslerle ilgili sanırım yeterince bilgi vermiş oldum, biraz da hocalardan bahsetmek istiyorum. %100 İngilizce okuyanlar maalesef bu konuda biraz şanssız. Türkçe ders açan hocalar arasında çok kaliteli isimler varken aynı şeyi İngilizce verilen dersler için söylemek ne yazık ki mümkün değil. Son yıllarda iyice değişen ve zayıflayan öğretim görevlisi profili İTÜ Endüstri Mühendisliği öğrencilerinin en çok şikayet ettiği konuların başında geliyor. Onun için şu tavsiyede bulunabilirim; ders seçerken dersin hocası hakkında da bilgi sahibi olup ona göre seçim yapmaya çalışın.
Son olarak 2019 girişlilerin haberdar olması gereken önemli bir konu olduğunu düşünüyorum. Bildiğiniz gibi Endüstri Mühendisliği İşletme Fakültesi’nde yer alan bir bölüm ve dolayısıyla bölümün esas yeri İTÜ Maçka Kampüsü olması gerekiyor. 2019 bahar ayında yapılan bir duyuruyla fakültemizin tadilata gireceği ve derslerin Ayazağa kampüsünde (yeri tam belirtilmese de) yapılacağı ama bu durumun tadilat bitene kadar geçici bir durum olduğu ifade edildi. Bu durum şimdilik birçok belirsizlik taşısa da biz öğrenciler olarak gelişmelerin takipçisi olmalıyız ki biz öğrenciler için olumsuz sonuçlar yaratmasın. Yazıyı noktalarken İTÜ’de yaşadığım yıllarda öğrendiğim en önemli şeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Eminim siz de bunu yaşayarak öğreneceksiniz ama önceden duymanın yararı olabilir. İTÜ’de herhangi bir sorunla karşılaştığınızda bu sorunla mücadele etmeden, o sorunun çözümü için çaba harcamadan o sorun çözülmüyor. Yani sözün özü İTÜ’nün herkese verdiği ortak dersi “mücadele etmek” oluyor. Herkese başarılı, mutlu ve bol mücadeleli bir üniversite hayatı diliyorum!
Yorumlar
Yorum Gönder